travhoppning

Jag satt och läste på Hippson där Niclas Haking hade tipsat om lite travhoppningsövningar. (behöver jag ens nämna att jag bli så sjukt sugen på att hoppa nu eller!?) Jag ska testa dessa med både Medina och med Chipolina, (chipolina får vänta ett litet tag till innan dock) det är speciellt nyttigt för Medina då hon mest vill springa mer än att göra jobbet rätt. Med dessa övningar måste de verkligen stanna upp och tänka till vart de sätter fötterna.
 
Såhär står det om övningarna:
 
Funkar från unghäst till 1,50
De flesta ryttare är "anti-travhoppa", berättar Niclas.
- Men den här övningen brukar de gilla, för den ger bra förutsättningar.
När allt stämmer brukar det gå bra - och då får både häst och ryttare självförtroende.
Hur högt man ska bygga beror på ekipaget.
- Man kan göra det lätt och svårt. Det funkar på nybörjare, unghästar och hästar som gått 1,50.
Niclas tycker ändå att man kan börja på 50 centimeter och höja allt eftersom.

Gör så här:

 
 


A. Lägg ut tolv travbommar. Här går det ut på att hitta flytet.
- Bommarna gör att hästarna bromsar upp och hittar jämn takt och rytm. Den takt man har före och efter serien ska man även ha inne i serien. Om man bromsar innan ökar hästen och då blir det springigt, tipsar Niclas.
Rid lätt hela tiden.
- Om man står upp är det lätt att tappa balansen.

 
B. När du har gjort övning A, hästen går med samma takt och rytm hela tiden och du rider mitt på bommarna utan att titta ner, är det dags att ta tre av bommarna på slutet av serien och göra dem till ett kryss.
- Det första som händer är att ryttarna förändrar rytmen när det blir ett hinder. Men man behöver inte rida långsammare eller öka! När du kommer fram är det bara att låta hästen trilla över. Rid avslappnat.
C. Lägg upp nästa kryss (när övning B går bra). Det blir travbommar, kryss och ett galoppsprång till nästa kryss. Gör övningen om och om igen. Hästarna ska hålla samma rytm och lugnt ta ett galoppsprång.
 
 
 D. Kom in i trav, skutta över det lilla krysset och ta tre galoppsprång till kryssoxern. Ha galoppbommarna kvar emellan. Hästarna börjar kunna det här nu, så de brukar kunna göra det helt avslappnat.Källa
Vardag | |
Upp